Šī lapa ir izdrukāta no Anoprojekts.lv
http://anoprojekts.divritenis.lv/?s=1304969645&fu=read&id=85
ziņa publicēta 20.05.2011

Vecāki un bērni varēs uzzināt vairāk par drošības pasākumiem, sākoties skolēnu brīvdienām

2011.gada 11.maijā Apvienoto Nāciju organizācija ir pasludinājusi Pasaules satiksmes drošības pasākumu dekādi 2011.-2020.gadam. Dekādes devīze ir „Kopā mēs varam izglābt miljoniem dzīvības”.

Ceļu satiksmes negadījumi ir galvenais nāves un traumu iemesls jauniem cilvēkiem un bērniem, kas galvenokārt cieš kā gājēji, velosipēdisti. Kājām iešana vai braukšana ar velosipēdu ir nozīmīga aktīva dzīvesveida sastāvdaļa, kuras pozitīvā ietekme uz sabiedrības veselību ceļu satiksmes negadījumu izraisīto seku dēļ samazinās.

Arī mēs kopā varam izglābt simtiem dzīvības un izglābt tūkstošus no traumām un invaliditātes Latvijā, tādēļ Veselības ministrija ar Pasaules Veselības organizācijas Eiropas reģionālā biroja atbalstu, sadarbībā ar Bērnu klīniskās universitātes slimnīcu, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu, Bērnu tiesību aizsardzības inspekciju un „Māmiņu klubu” 2011.gada 25.maijā, sākoties skolas brīvdienām aicina bērnus un viņu vecākus pievērst uzmanību drošības pasākumiem braucot ar riteni, skrituļslidām, lēkājot uz batuta, šūpojoties šūpolēs un darot citas aktīvas ietas vasarā.

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Saulaino dienu bibliotēkas telpās, Rīgā, Vienības gatvē 45 šā gada 25.maijā plkst. 13.00 notiks preses konference par biežākajām bērnu traumām brīvajā laikā un atpūtā, kā arī nepieciešamajiem drošības pasākumiem, lai novērstu šādu traumu rašanos. Preses konferencē mediji tiks iepazīstināti arī ar Bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas veiktās bērnu aptaujas rezultātiem par traumatismu un drošības līdzekļu lietošanas paradumiem. Aptaujā, kurā piedalījās vairāk nekā 1000 bērnu, lielākā daļa (83,3%) aptaujāto atzinuši, ka ir guvuši dažādas traumas, tajā pašā laikā drošības līdzekļus regulāri lieto tikai 8%, savukārt 64% tos nelieto nekad.

 

Preses konferencē piedalīsies Veselības ministrs Juris Bārzdiņš, Pasaules Veselības organizācijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja Aiga Rūrāne, Veselības ministrijas galvenais speciālists bērnu slimībās un bērnu ķirurģijā, prof. Dzintars Mozgis, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta vadītājs Armands Ploriņš, Bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas vadītāja Laila Rieksta-Riekstiņa.

Savukārt no plkst 13:30 līdz 14:30 Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas rotaļu laukumā vecāki un bērni varēs saņemt praktiskus padomus un redzēt paraugdemonstrējumus, kā izvēlēties un pareizi izmantot drošības līdzekļus vasara aktivitātēm (braukšanai ar velosipēdu, skrituļslidām un citām vasaras aktivitātēm), kā arī kā pareizi sniegt pirmo palīdzību, ja gūta trauma, tāpat bērniem būs iespēja sevi apliecināt arī zīmējumu konkursā par labāko drošības ķiveres dizainu. Par pasākuma dalībnieku omu rūpēsies Bērnu un jauniešu centra " Altona" deju grupa " Festa" un dziedās "Mārītes".